Zoek op bestemming


Zoek op recept


Midweek in mei op stormachtig Texel

Midweek in mei op stormachtig Texel

'Even lekker uitwaaien' en 'de meeste zonuren van Nederland' zijn veelgebruikte termen die ik tegenkom bij het opzoeken van informatie over Texel. Dit grootste Waddeneiland van Nederland is per boot in 20 minuten bereikbaar vanaf Den Helder. Bovenaan het wensenlijstje van Jamie staat knuffelen met lammetjes en daar is Texel uitermate geschikt voor. Zo gezegd, zo gedaan. Afgelopen week was het zover. De zon hebben we helaas amper gezien, lekker uitgewaaid op Texel zijn we zeker wel.

Lammetjes knuffelen

Het eiland Texel telt meer schapen dan inwoners. Het aantal schapen varieert per seizoen en ligt rond de 16.000 stuks. Zodra we de boot afrijden zien we in de weilanden rond Den Burg al de nodige schapen met rondhuppelende lammetjes. We brengen een bezoek aan Schapenboerderij Texel, waar in de lente dagelijks lammetjes geboren worden. Zo ook de dag dat wij er zijn. In deze eerste week van mei zijn er veel lammetjes in verschillende soorten, maten en kleuren. We smelten weg bij de aanblik van deze schattige dieren en aaien hun super zachte vacht. Jamie z'n wens gaat in vervulling als hij mag knuffelen met een lammetje op z'n schoot. Met een stralende Jamie verlaten we de boerderij. Dit heerlijke knuffelmoment neemt niemand hem meer af. Missie geslaagd.

Juttersmuseum

Voor de kust van Texel zijn in de afgelopen eeuwen heel wat schepen vergaan. De aangespoelde goederen werden door de inwoners op het strand gevonden/gejut en waren een extra bron van inkomsten. Denk aan rijst, bonen, spek, kleding, hout en sterke drank. Het jutten is ontstaan uit armoede, maar is tegenwoordig meer een hobby. In het schipbreuk- en juttersmuseum Flora kijken we onze ogen uit wat er allemaal gevonden is op het strand. We zien een overdaad aan oranje reddingsboeien, houten kratten met gin, helmen, rubberen handschoenen, glaswerk en nog veel meer. Een van de expositieruimtes is gebouwd van de scheepsluiken van de gezonken Nautilus (1962). Op het buitenterrein is een speeltuin aanwezig en kan je een kijkje nemen in één van de reddingscapsules. Een leuk museum voor jong en oud.

Vuurtoren Eierland

Op het noordelijkste punt van het eiland staat vuurtoren Eierland. De vuurtoren is gebouwd in 1864 om schepen te waarschuwen voor de verraderlijke stromingen in het Robbengat, het water tussen Texel en Vlieland. Via de wenteltrap klimmen we omhoog. We leren dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de originele vuurtoren ernstig beschadigd is geraakt. Op de 4e verdieping lopen we tussen de oude en nieuwe wand door en zien behoorlijk wat kogelgaten. Bijzonder dat deze oude mantel nog zichtbaar is. We klimmen verder en hebben op 45 meter boven zeeniveau een mooi uitzicht. Helaas is het geen helder weer en zien we met moeite buureiland Vlieland liggen. Op het strand zijn mooie patronen zichtbaar van nat en droog zand, gevormd door de stevige wind. Met een warrig kapsel dalen we de wenteltrap af en vervolgen onze weg.

De haven van Oudeschild

Vanaf de vuurtoren kan je over de Lancasterdijk en IJsdijk langs de Waddenzee naar Oudeschild fietsen. Een mooie route waarbij je wordt vergezeld door grazende schapen en lammetjes op de groene dijken. Wij leggen de route per auto af aangezien het hard waait en af en toe regent. We pauzeren voor een lunch in Oudeschild, de thuishaven van de Texelse vissersvloot. We zien gekleurde kotters en vissers die hun netten repareren voor de volgende vangst. Vanaf de haven kan je met een kotter mee om garnalen te vissen of zeehonden te spotten. Wij houden het bij een lunch, frisse wind door de haren en droge voeten.

Texelse bierbrouwerij

Van een roadtrip krijg je dorst. Hoog tijd voor een bezoek aan de Texelse bierbrouwerij. Tijdens de rondleiding leren we dat er sinds 1999 speciaalbier wordt gebrouwd op Texel in de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Per dag wordt 20.000 liter bier geproduceerd, waarbij 50% wordt verscheept 'naar de overkant' en de andere 50% op Texel wordt opgedronken of verkocht. Het oudste biertje van de brouwerij is de Skuumkoppe, die zijn naam dankt aan de schuimkoppen van de Noordzee. Alle bier wordt gemaakt van duinwater. Aangezien hier geen kalk in zit geeft het een zachte smaak. Ook de gerst en tarwe wordt verbouwd op Texel. We sluiten de rondleiding af met een proeverij van de Texels Skuumkoppe (donker tarwebier), Texels Bock, Texels Springtij (lentebier) en de Texels Tripel. Gedurende de week proef ik verschillende biertjes waarbij de Texels Springtij, Texels Eyerlander (moutig amberbier) en Texels Wit (fris tarwebier) mijn favoriet zijn.

Op Texel is een grote variatie qua natuur te zien in het Nationaal Park Duinen van Texel. De verscheidenheid heeft indruk gemaakt. Lees hierover meer in mijn volgende blog: Nationaal Park Duinen van Texel.

Heb jij Texel al eens bezocht en wat vond je ervan?

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Windsurfen op Piantarella

Windsurfen op Piantarella