Zoek op bestemming


Zoek op recept


Romeinse wandeling door Arles

Romeinse wandeling door Arles

Vanaf de Middellandse Zee rijden we langs de rivier de Rhône en zien uitgestrekte wijngaarden, groene rijstvelden en donker gekleurde stieren afgewisseld met roze flamingo's. We zijn onderweg naar de 'poort van de Camargue' oftewel de stad Arles. De reis er naartoe is mooi en maakt ons nieuwsgierig naar meer. We rijden de stad Arles binnen en parkeren onder de platanen van Boulevard des Lices. Ik zie stenen huizen met gekleurde houten luiken, smalle steegjes, stenen trappen en de straten versierd met kleurrijke bloembakken. Ik merk dat ik me gelijk op mijn gemak voel in deze typisch Zuid-Franse stad. De stad heeft een zichtbaar rijke historie, waarbij nog veel overblijfselen uit de Romeinse tijd zichtbaar zijn. Doordat de Romeinse bouwwerken zich in het oude centrum op loopafstand van elkaar bevinden kan je in één dag veel bewonderen en dat is dan ook ons plan. Daarbij is het een verrassing hoelang Jamie het allemaal leuk vindt.

Place de la Republique

We starten onze wandeling op het plein Place de la Republique. Hier komen we tot de ontdekking dat Arles elk jaar van juli tot september het decor vormt voor het fotografiefestival Les Recontres d’Arles. Helaas hebben we daar vandaag geen tijd voor, maar dat staat zeker op onze wensenlijst voor de toekomst.
Het eerste wat we zien uit de Romeinse tijd is de Obelisque d'Arles midden op het plein. Deze Romeinse obelisk komt uit de 4e eeuw en is 20 meter hoog. Aan de onderzijde van de obelisk bevind zich een fontein. Nieuwsgierig aagje Jamie voelt voorzichtig hoe koud het water is...

Onder de grond is nog meer oud Romeins te ontdekken. In het Hôtel de ville, het stadhuis dat eveneens grenst aan Place de la Republique, zijn tickets verkrijgbaar die toegang geven tot de Cryptoportiques. De Cryptoportieken zijn dubbele onderaardse galerijen uit de eerste eeuw voor Christus. Deze gangen dienden als fundering voor de monumenten op het Romeinse forum, het centrale plein in de Romeinse stad. 
Eenmaal boven de grond is het zeker de moeite waard het zorgvuldig gerestaureerde portaal van de Cathédrale St-Trophime te bewonderen.

Op nog geen 5 minuten wandelen bevind zich het volgende 'hoogtepunt' van de stad, de Arena van Arles.

Arènes d'Arles

 

Dit Romeinse amfitheater is gebouwd tussen het jaar 80 en 90. Het werd gebruikt voor wagenrennen en gladiatorengevechten. Na de val van het West-Romeinse rijk was de ruimte binnen de muren van de arena omgetoverd tot een woonwijk van Arles, met meer dan 200 huizen en 2 kapellen. Een soort stad in een stad. Gelukkig is de arena inmiddels in oude glorie hersteld en gerenoveerd. Toen wij er in 2011 waren, was de restauratie nog bezig en hebben we de 'oude' en 'nieuwe' galerijen kunnen bewonderen. Vandaag de dag wordt de arena gebruikt voor stierengevechten, toneelvoorstellingen en concerten in de zomer. Vanaf de buitenste ring heb je een mooi uitzicht over Arles en de Rhône.

Na al die mooie indrukken hebben we trek gekregen. We schuiven aan bij restaurant L'Ecrin die speciaal voor ons openblijft tijdens de siësta. Hier serveren ze lokale vis- en vleesgerechten, zoals bijvoorbeeld stierenvlees met rijst uit de Camargue.

Théâtre antique

We sluiten de middag af met een bezoek aan het Théâtre antique. Dit Romeinse theater dat rond 25 jaar voor Christus is gebouwd is deels bewaard gebleven en indrukwekkend om te zien. Het was één van de eerste theaters van de Romeinse wereld. Vanaf de 5e eeuw deed het dienst als steengroeve voor de bouw van kerken en dat zie je duidelijk terug. Overal liggen grote blokken steen, in verschillende vormen, sommige met versieringen en inscripties. We kijken onze ogen uit, wat een bijzonder nalatenschap.

Het is een hete dag en Jamie loopt inmiddels met een knalrood, oververhit hoofd rond. Het is welletjes geweest. We stappen in de auto en nemen afscheid van deze pittoreske stad. We hebben lang niet alle Romeinse hoogtepunten kunnen bewonderen, dus daarvoor komen we zeker een keer terug. Dat kunnen we dan mooi combineren met het fotografiefestival.

Wil je meer Romeinse hoogtepunten zien? Dat kan! Op het Place du Forum zijn twee Korinthische zuilen te bewonderen. Dit zijn overblijfselen van een tempel uit de 2e eeuw. Vlakbij de Rhône liggen thermale baden, gebouwd door keizer Constantijn in het begin van de 4e eeuw. De baden waren een van de meest populaire openbare gelegenheden in de Romeinse beschaving, een belangrijke ontmoetingsplek. Van buitenaf ziet het gebouw er al indrukwekkend uit, maar je kan ook binnen een kijkje nemen. Buiten het oude centrum van Arles ligt Les Alyscamps, een necropolis oftewel een begraafplaats uit de Romeinse tijd.

En mocht je dan nog niet uitgekeken zijn op Arles, wat ik me goed kan voorstellen... dan kan je een wandeling à la Van Gogh doen. In 1888 heeft Vincent van Gogh een jaar in Arles gewoond. Door het volgen van deze route kom je langs zijn bekende 'schilderijen'.

Kortom, genoeg redenen om deze mooie stad te bewandelen. Heb jij de stad al eens bewonderd?

Adembenemende rotskliffen van Bonifacio

Adembenemende rotskliffen van Bonifacio

Historische treinrit op de Miljoenenlijn

Historische treinrit op de Miljoenenlijn