Zoek op bestemming


Zoek op recept


Citytrip naar prachtig Praag

Citytrip naar prachtig Praag

De zon schijnt volop dit tweede weekend van september en wordt weerkaatst op één van de vele kopergroene torens van de stad en het kabbelende water van de Moldau. We staan op de heuvel Petřín en blijven staren naar de prachtige stad Praag. Linda en ik hebben drie dagen om de stad te verkennen, de lokale keuken te proeven, het Tsjechisch bier te drinken en bij te kletsen. We staan nieuwsgierig bovenop de heuvel en nemen de stad in ons op. Highlights die we zeker willen zien zijn de Joodse wijk, de Oude Stad en de Praagse Burcht. Voor de rest ligt het weekend open, dan is er ruimte voor spontane verrassingen. Verrast door deze 'Gouden Stad' zijn we zeker. Lees je mee?

De Joodse wijk / Josefov

Een wijk met een rijke historie is de Joodse wijk, met verschillende synagoges en de Joodse begraafplaats. We starten om 09:00 uur (voor de hordes toeristen uit) bij de Pinkassynagoge en de Joodse begraafplaats. De Pinkassynagoge is een herdenkingsmonument met 77279 Joodse namen gegraveerd op de muur. Indrukwekkend en bedrukkend tegelijk om deze duizenden namen, van mensen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, te zien. We worden er stil van. Buiten ligt de oude Joodse begraafplaats. Hier zijn sinds het begin van de 15e eeuw naar schatting 80000 mensen begraven in 12 verschillende lagen. Er zijn zo'n 12000 grafstenen, die schots en scheef staan. Op verschillende graven zien we kleine steentjes liggen. Een Joodse traditie om de herinneringen aan hun dierbaren levend te houden. Een bijzonder tafereel. Aangezien een smal pad je langs de graven brengt sta je hier bij drukte in de file. We slenteren verder door de wijk op weg naar de verschillende synagoges. Bij toeval komen we langs Bakeshop en bij het zien van de lekkere taartjes in de vitrine kunnen we niet anders dan een verplichte pauze inlassen om te proeven. Met een goed gevulde maag brengen we een bezoek aan de oudste synagoge van Europa met de toepasselijke naam Oudnieuwe synagoge, gebouwd in de dertiende eeuw. Vervolgens bezoeken we de Klaus synagoge en de Spaanse synagoge. Laatst genoemde maakt indruk met zijn sierlijke Moorse stijl. Het interieur is tot in detail versierd, waarbij voornamelijk blauwe en rode kleuren worden afgewisseld met goud. Een bijzonder mooie afsluiter van dit dagdeel in de Joodse wijk.

Oude Stad / Staré Město

Aangrenzend aan de Joodse wijk ligt de wijk Oude Stad, het oudste gedeelte van Praag, met het Oudestadsplein (Staroměstské náměstí) als één van de hoogtepunten. Het is hier gezellig druk, de terrassen zitten vol en op dit grote plein zijn verschillende straatmuzikanten aanwezig. Aan de zuidelijke muur van het Oudestadsraadhuis bewonderen we de apostelen in een Middeleeuws astronomisch uurwerk (Orloj), die elk uur hun ronde maken. De Týnkerk met zijn twee 80 meter hoge torens is een foto meer dan waard.

De Praagse Burcht en het Strahov klooster

De Moldau oversteken vanaf de Oude Stad naar de wijk Malá Strana, doe je bij uitstek te voet over de imposante Karelsbrug. Deze wordt beschermd door twee poortgebouwen aan weerszijden van de rivier. De Praagse Burcht ligt op een heuvel aan de overkant en torent overal bovenuit, dus die is niet te missen. We lopen richtig de burchtwijk Hradčany, waar letterlijk blijkt dat de Praagse Burcht niet te missen is. Wat een drukte! Alhoewel dit grote paleizencomplex fantastisch mooi is zijn we hier snel weer weg. We lopen verder de heuvel op, waar het Strahov klooster onze aandacht trekt. In de kapel is een bruiloft gaande waar we naar binnen spieken. Wat mij betreft een ultieme locatie voor een sprookjeshuwelijk. Naast de kapel huist één van de mooiste bibliotheken die ik ooit heb gezien. De bibliotheek stamt uit de 17e eeuw en heeft een filosofische en theologische afdeling, met ruim 13000 boeken. We zien hoge houten versierde kasten met ontelbare rijen boeken. Het plafond wordt gesierd door prachtige fresco's. De houten ladder tegen de kast en grote globes perfect in lijn maken het plaatje compleet. Tegen betaling mag je binnen fotograferen en filmen. Een juweeltje, waar je op steenworp afstand van de Praagse Burcht in alle rust kan rondkijken.

Burčák festival en streetfood

Via de Koninklijke tuinen van de Praagse Burcht lopen we de heuvel af en stuiten bij toeval op het Burčák festival. Rond eind september tot begin oktober wordt dit festival gevierd. Burčák is een gele, troebele, jonge wijn uit Moravie en wordt gelijk uit het vat geschonken. Pas op, want deze wijn drinkt verraderlijk makkelijk weg en tikt goed binnen. Om ons heen staan verschillende stands met lokale hapjes. Linda heeft zin in zoet en kiest voor een Trdelník. Dit is een gebakje, waarbij het deeg wordt opgerold rond een metalen cilinder en gegrild wordt boven open vuur. Het deeg wordt op smaak gebracht met suiker, kaneel en nootjes. Ik ga voor hartig en kies voor een Langose. Dit lijkt op een soort pizza en is gemaakt van gefrituurd brood met tomatensaus, knoflook en mozzarellakaas. Met als finishing touch een smiley van ketchup, wat een glimlach op mijn gezicht bezorgd. Een fijne bodem in de maag voor bij de Burčák.

Staatsopera / Statni Opera

Ter afsluiting van onze citytrip verras ik Linda met een voorstelling van Romeo en Julia in de Staatsopera. Het interieur van dit klassieke gebouw past precies bij de Gouden Stad Praag. We kijken onze ogen uit bij het betreden van de zaal. We zien golvende gouden balkons met fluweelrode bekleding, een flonkerende kroonluchter en wederom prachtige fresco's op het plafond. Er klinkt bombastische muziek vanuit de orkestbak, de show begint. Tijdens de pauze genieten we van een prosecco op het statige balkon buiten. Voor een chique, romantische avond uit is dit the place to be. Tickets kan je vooraf boeken via internet en zijn heel betaalbaar (<10 euro), als je genoegen neemt met een plekje achterin.

De lokale keuken

Voor onze kennismaking met de lokale keuken reserveren we bij het restaurant met de toepasselijke naam Lokal. Hier staan typisch Praagse gerechten zoals Praagse ham met room en varkensvlees met knoedels op het menu. De bediening was ons iets te snel, waarbij het hoofdgerecht al werd geserveerd terwijl we nog bezig waren met ons voorgerecht. Dooreten dus en wat minder kletsen als je besluit hier te eten.
Een andere optie is Kolkovne in de Joodse wijk. Drink een verkoelende pul met bier en verorber heerlijke goulash of kies voor een hoofdgerecht met eend.
Mocht het een zonnige middag zijn schuif dan aan voor een lunch en een glas wijn bij panorama Pergola in de St. Wencesglaswijngaard van Villa Richter. Deze wijngaard ligt op een heuvel in de stad op 5 minuten loopafstand van de Praagse Burcht. Hier eet en drink je onder de pergola, omringt door druiventrossen en geniet je van een fantastisch uitzicht over de stad.

Praktische tips

Vanaf Rotterdam The Haque Airport is het een uur vliegen naar Praag. In Tsjechië betaalt men met Tsjechische Kronen. Je kan op veel plaatsen ter plekke met pin betalen, dus veel contant geld heb je niet nodig. Op het vliegveld in Praag kan je eventueel direct de nodige contanten pinnen. Hier kan je ook tickets voor het openbaar vervoer kopen, die meerdere dagen geldig zijn. Het openbaar vervoer is goed geregeld in Praag. Vanaf het vliegveld brengt de bus je in een half uur naar Dejvická (hier stopt metrolijn A) of naar het Centraal Station van Praag. Vanaf hier kan je de metro, tram of bus richting je slaapplek nemen. Wij verbleven 3 nachten bij Hotel Theatrino. Een mooi hotel met een prima prijs/kwaliteit verhouding en een prachtige ontbijtzaal. Tramhalte Lipanská ligt vlak voor de deur.

Conclusie: de stad Praag is een wonderschone een betaalbare aanrader voor een 3-daagse citytrip. Bewonder de bibliotheek in het Strahov klooster en kleed je chique aan voor het bijwonen van een voorstelling in de Staatsopera. Proef de rode wijn van Villa Richter en eet kleffe knoedels bij Lokal. Gegarandeerd een ontspannen weekend vol verrassingen.

72 uur in beeldig Boedapest

72 uur in beeldig Boedapest

Sportieve activiteiten op de stranden van Corsica

Sportieve activiteiten op de stranden van Corsica