Zoek op bestemming


Zoek op recept


Lentekriebels in de Ardennen: Dinant en omgeving

Lentekriebels in de Ardennen: Dinant en omgeving

In de Ardennen heb je bosrijke gebieden en steile rotsformaties, afgewisseld met lichtglooiende vlaktes en velden. Daarnaast zijn er vele kastelen, burchten, abdijen, bierbrouwerijen en kalksteengrotten te bezoeken. Leuk voor jong en oud. Bijkomende voordelen zijn de reisafstand (2,5 uur rijden vanaf Delft) en de keuze voor ruime, betaalbare huisjes voor grotere groepen. Met het gezin hebben we afgelopen meivakantie via Ardennes Etape een 8 persoons huisje geboekt in Falmignoul, een dorpje 10 kilometer buiten Dinant. Dinant ligt in Midden-Wallonië, het zuidelijke Franssprekende deel van België.

Falmignoul

Dat we op het platteland zijn wordt duidelijk als we onze auto parkeren, vlakbij een verhoogd terras waar grazende koeien ons welkom heten. Als ze maar niet te hard niezen, of erger... en dat op onze witte auto. We laten deze gedachten los en bewonderen het mooie stenen huis met vier slaapkamers, pooltafel, een grote keramische barbecue en een Jeu de Boules baan. De eigenaresse excuseert zich voor het feit dat de Jacuzzi nog is ingepakt. Balen, luxer gaat het niet worden. Als het hele gezin is gearriveerd komen de meegebrachte hartige taarten op tafel, proosten we op elkaar en maken een selfie. De vakantie is begonnen.

Huisje Ardennen.jpg

Citadel van Dinant

Na een onderbroken nacht slaap, door de haan die wel heel vroeg kraaide en niet meer ophield, rijden we na het ontbijt naar Dinant. Een stad met een prachtige ligging aan de Maas. De citadel torent boven de stad uit en is niet te missen. In 1466 is de Citadel verwoest door Karel de Stoute. Deze is jaren erna herbouwd en versterkt om herhaling te voorkomen. Het huidige complex dateert grotendeels uit de 19e eeuw. Voor een bezoek aan de citadel kan je vanaf Place Reine Astrid met de kabelbaan naar boven (bij entree inbegrepen). Als je met de auto komt is het handiger om de heuvel op te rijden naar de citadel en daar te parkeren op de gratis parkeerplaats. Om de 45 minuten start in de citadel een rondleiding die zeker de moeite waard is om te volgen. Met de rondleiding kom je op plekken die je anders niet te zien krijgt en word je getrakteerd op een weids uitzicht over de stad, de kronkelende Maas en glooiende heuvels op de achtergrond. De rondleiding eindigt met een wandeling door een reconstructie van gebombardeerde loopgraven. Alles is schots en scheef, wat een bizar gevoel oplevert voor je evenwichtsorgaan.

Dinant Maas Pano.jpg

Vanaf de citadel valt onze blik op het rode bakstenen pand van Maison de Leffe, gelegen aan de Maas. Onze volgende bestemming. Een kwartier later proosten we in het restaurant van Maison de Leffe met een biertje in de hand op de vakantie. We sluiten de dag in ons huisje af met een Italiaanse avond met echte klassiekers op het menu, zoals salade caprese, vitello tonnato, polenta, stromboli, tiramisu en limoncello.

Maison de Leffe.jpg

Château des Vêves

Oordoppen doen wonderen voor je nachtrust en geen haan die ernaar kraait. De volgende ochtend rijden we dan ook uitgerust naar Château de Vêves. Een sprookjesachtig kasteel in een bosrijke omgeving. Sinds de 15e eeuw heeft het de vorm die het nu heeft. De inrichting en het meubilair stammen uit de 18 eeuw. Met ridder Jamie maken we een ronde door dit gerestaureerde en goed onderhouden kasteel. We zijn op zondagochtend één van de weinige bezoekers en bewonderen in alle rust de wapenzaal, eetzaal, slaapkamers, keuken en zien een echt rustiek toilet, oftewel een gat in de vloer. Een leuke activiteit voor het weekend, waarbij je in zo'n 45 minuten kennismaakt met de rijke historie van het kasteel.

Chateaux de Vêves.jpg

Grotten van Han en Grotte la Merveilleuse

Op maandag en dinsdag is de weersvoorspelling niet al te best, wat de perfecte mogelijkheid is voor een bezoek aan de grotten van Han en de grotten van Dinant. Lees meer over mijn ervaringen in de blog: Grandioze grotten in de Belgische Ardennen.

Grot 1.jpg

Brasserie du Bocq en de Abdij van Maredsous

België staat bekend om zijn heerlijke speciaalbiertjes. Nu we er toch zijn en vakantie hebben, voor ons de uitgelezen kans om brouwerijen te bezoeken en biertjes te proeven. Bij Brasserie du Bocq brouwen ze sinds 1858 zowel eigen bieren (Blanche de Namur, Gauloise, Deugniet en Saison 1858) als bieren op aanvraag. In totaal tussen de 80 en 90 bieren. We volgen de ietwat langdurende rondleiding door de brouwerij en sluiten af met een proeverij. Ik was al fan van het witbier Blanche de Namur en word positief verrast door de Gauloises Triple Blond en de Corsendonck Blond. Leuk weetje is dat de Deugniet exact hetzelfde bier is als Triple Moine. Laatstgenoemde verkoopt alleen niet goed in Nederland, dus brouwen ze hetzelfde bier onder een andere naam en ander etiket. Een Deugniet klinkt natuurlijk veel spannender.

Maredsous.jpg

Waar ze nog meer lekker bier brouwen is de Abdij van Maredsous, een neogotisch klooster, gesticht in 1872 door de Benedictijnen monniken. Eenmaal aangekomen bij de abdij valt vooral de drukte op. Het krioelt van de mensen en bij de kassa’s van het restaurant staan lange rijen. Het helpt niet mee dat we er op 1 mei zijn, de Dag van de Arbeid in België, waarbij iedereen vrij is. We sluiten aan in de rij voor een proeverij van het abdijbier met abdijkaas. Het bier smaakt heerlijk, waarbij de Maredsous 10 (tripel) duidelijk mijn favoriet is. Met een rondleiding krijg je toegang tot het omliggende terrein en het privédomein van de monniken, die tot 1963 het Maredsous bier zelf brouwden. Wij houden het bij een gratis bezoek aan de mooie kloosterkerk. Aangezien we de rondleiding niet hebben gevolgd weten we ook niet wat we gemist hebben. De drukte om ons heen maakte vooral dat we hier snel weer weg wilden. Ik kan me voorstellen dat een rustgevende wandeling door de groene vallei van de Molignée, afgewisseld met een koud Maredsous biertje op het zonnige terras een goeie combi kan zijn. Alleen dan niet op een nationale feestdag. Desondanks rijden we met een goed gevulde achterbak terug naar het huisje, waar het avondeten al op ons staat te wachten: stoofvlees met gevulde zoete aardappel. Daar weet ik wel een passend biertje bij.

Couques de Dinant

De lokale specialiteit van Dinant heet Couques de Dinant. Dit is een harde koek, gemaakt van bloem en honing met de meest bijzondere opdrukken. De koek wordt gebakken in koperen bakvormen op zeer hoge temperatuur, zodat de honing karamelliseert. Waarschijnlijk is de koek in 1466 uit nood geboren, tijdens het beleg van de stad door Karel de Stoute, ter vervanging van het schaars geworden brood. Nieuwsgierig als ik ben koop ik een koek in de vorm van mijn lievelingsdier een olifant en deel de koek bij de koffie. Vol verwachting neem ik een hap. Het smaakt naar taaitaai in het kwadraat, met een vleugje honing en is moeilijk weg te krijgen. Ik zou er één kopen ter decoratie, maar niet om lekker op te peuzelen (tenzij je dol bent op taaitaai).

Fotoshoot

De vakantie loopt ten einde. Op woensdag en donderdag komt de zon achter de wolken vandaan. De omgeving rond Dinant bestaat uit glooiend landschap met knalgele velden, waarop koolzaad wordt verbouwd. De velden worden door de zon extra opgelicht en doen zeer aan je ogen. Een bijzondere setting voor een fotoshoot van de zussen. Trots als ik ben op mijn lieve zusje, die op dat moment 35 weken zwanger is.

Ann_en_Froukje_4[1].jpg
Grandioze grotten in de Belgische Ardennen

Grandioze grotten in de Belgische Ardennen

Cotentin: het westelijk schiereiland van Normandië

Cotentin: het westelijk schiereiland van Normandië