Zoek op bestemming


Zoek op recept


Kasteelhoppen in Luxemburg

Kasteelhoppen in Luxemburg

Ridders en kastelen. Een tot de verbeelding sprekende combinatie voor kinderen en stiekem ook voor menig volwassene. Voor ons in ieder geval wel. In Luxemburg hebben we twee middeleeuwse kastelen bezocht, die beiden zeer de moeite waard zijn. De ligging in het groene heuvelachtige landschap van Luxemburg maakt het sprookje compleet.

Château de Beaufort

Vanaf camping Plage, gelegen in de bossen vlakbij de oostgrens van Luxemburg, volgen we de wegwijsborden door het dichtbegroeide bos naar het kasteel van Beaufort. Na een korte wandeling langs hoge bomen, helder groene varens en kabbelende beekjes doemt het kasteel voor ons op.

Althans, wat er nog van over is. Het middeleeuwse kasteel is een ruïne, dat zo zijn charme heeft. Dit kasteel is destijds in drie fases gebouwd. Het oudste deel is rond 1150 gebouwd op een massieve rots, voorzien van hoektorens en beschermd door een gracht. Rond 1380 is de burcht aan de dalzijde uitgebreid. Rond 1500 is een dwarsvleugel bijgebouwd met hoge renaissance vensters. In 1646 is men begonnen met de bouw van een nieuw kasteel. Dit renaissance kasteel was in 1649 klaar en is nog intact. Het renaissance kasteel grenst aan het middeleeuwse kasteel en is te bezoeken met een rondleiding op gezette tijden.
Wij brengen een bezoek aan het middeleeuwse kasteel. Boven de toegangspoort bevindt zich een pekneus, waarlangs de wachters destijds kokende pek goten op de vijand, om deze te verdringen. Wij zijn gelukkig wél welkom en lopen via de ringmuren van toren naar toren, kijken door schietgaten en dalen af naar de kerker. In het kasteel hangen tekeningen die ons een beeld geven hoe het kasteel er vroeger uitzag en hoe de bewoners er leefden. Bij de uitgang proeven we Cassero. Een zwarte bessenlikeur, gemaakt in de kelders van het kasteel. Via het bos lopen we terug naar de camping en mijmeren we over hoe het geweest zou zijn om in de Middeleeuwen in dit kasteel te wonen.

Château de Vianden

Na een goede nachtrust rijden we in 25 minuten noordwaarts naar het dorpje Vianden. Het kasteel van Vianden is niet te missen. Het ligt te schitteren op een heuvel, omgeven door groen. We parkeren de auto vlakbij de stoeltjeslift op de Rue du Sanatorium. Met Jamie tussen ons in nemen we plaats in de stoeltjeslift. Ik voel kriebels in mijn buik als de stoeltjeslift in beweging komt en ons langs de steile heuvelwand omhoog voert. Mijn aandacht wordt afgeleid door een prachtig uitzicht op het dorp Vianden en de kronkelende rivier de Our. Zodra we boven aan de heuvel zijn is mijn buik weer gekalmeerd en wagen we de laatste klim naar het kasteel. Dit kasteel is in de 11e tot 14e eeuw gebouwd op de fundamenten van een romeins kasteel en is recent gerestaureerd. Van binnen is het compleet ingericht, wat ons een beeld geeft van het leven in een kasteel in de Middeleeuwen. Dit keer blijft het niet bij mijmeren, maar zien we het met eigen ogen. We zien een eetkamer met lange eettafel, een keuken met een boomstam fungerend als grote snijplank, een slaapkamer met hemelbed, een ridderzaal met harnassen, een kapel met versierd plafond en een wijnkelder met houten wijnvaten.

Met een enthousiaste Jamie, die niet ophoudt met praten, nemen we afscheid van het kasteel en dalen in de stoeltjeslift de heuvel af. Eenmaal terug in het centrum van Vianden eten we een softijsje. Dat kenden ze vast nog niet in de Middeleeuwen.

Windsurfen op Piantarella

Windsurfen op Piantarella

72 uur in beeldig Boedapest

72 uur in beeldig Boedapest