Zoek op bestemming


Zoek op recept


Herfst in Nationaal Park Lauwersmeer

Herfst in Nationaal Park Lauwersmeer

Ons koude kikkerlandje is deels omgeven door water en uitermate geschikt voor watersporten. Bij het horen van het geruis van de wind door de bomen komen de surfkriebels boven. Inmiddels is het onze traditie om in de herfstvakantie een week te gaan windsurfen in Nederland. Voordeel van de herfst is dat het water nog is opgewarmd door de zomer en de natuur in een kleurrijk palet van groen, naar rood, oranje en geel transformeert. Een huis met uitzicht op het water, waarbij er alle tijd is voor watersport en we elke avond getrakteerd worden op een zonsondergang die de lucht en het water goud kleurt. Dat is waar ik van droom. In de herfstvakantie is dit voor een week de realiteit. Dit jaar neem ik je mee naar Nationaal Park Lauwersmeer in het noorden van Nederland.

Nationaal Park Lauwersmeer

Onze uitvalsbasis is een bungalow van zeilschool De Lauwer in Lauwersoog, wat direct aan het Lauwersmeer ligt. De grens tussen Friesland en Groningen loopt dwars door het Lauwersmeer en wij bevinden ons net in het Groningse deel. Het Lauwersmeer is ontstaan in 1969 toen uit veiligheidsoverwegingen de Lauwerszee werd afgesloten van de Waddenzee en werd gescheiden door een 13 kilometer lange afsluitdijk. De natuur moest een omschakeling maken van zout Lauwerszee naar zoet Lauwersmeer waar 30 jaar voor nodig was. Inmiddels is het omgetoverd tot een natuurpark met bossen, rietvelden, grasland en open water. Je kunt hier zeldzame planten, konikpaarden, Schotse Hooglanders en vele vogels spotten. Sinds 2013 is het bekroond als Nationaal Park en in 2016 als Dark Sky Park. Een plek waar het ‘s nachts nog echt donker is en je bij helder weer zicht hebt op een indrukwekkende sterrenhemel en de Melkweg.

Windsurfen Lauwersmeer.jpg

Wandeling door de Kollumerwaard

Naast watersporten op het Lauwersmeer is het Nationaal Park uitstekend geschikt om te wandelen. Op de website van Staatsbosbeheer zijn verschillende wandelroutes te vinden. De wandeling door de Kollumerwaard maakt me het meest nieuwsgierig, aangezien je op deze route een kans hebt om Schotse Hooglanders tegen te komen. Een quote uit de beschrijving van de wandeling: ‘De kade rond de Kollumerwaard is opengesteld voor wandelaars. Er is echter geen pad en er wordt niet gemaaid.’ Dat hebben we geweten. Na het uitkijkpunt De Baak volgen we enkele kilometers een olifantenpad rond de Kollumerwaard en worstelen we ons een baan langs het hoge riet en ontwijken zo goed mogelijk alle brandnetels die we tegen komen. Aan avontuur geen gebrek tijdens deze wandeling op zondagmiddag. Met de oren gespitst nemen we verschillende vrolijke vogelgeluiden waar, maar helaas niet het gestommel van een grazende Schotse Hooglander in de buurt. Bij het eindpunt van de wandeling zien we ze alsnog op een afstand grazen in een weiland, in alle rust en ruimte. Ze hebben groot gelijk natuurlijk, maar stiekem had ik ze graag van dichterbij willen bewonderen.

Kollumerwaard.jpg

Kleurrijke huisjes van Zoutkamp

Zoutkamp kent een rijke geschiedenis als vissershaven en was destijds de enige doorgang van de Waddenzee naar de stad Groningen. Vanaf hier vertrok de veerboot naar Schiermonnikoog. Na de afsluiting van de Lauwerszee zijn de meeste viskotters noodgedwongen verplaatst naar de haven van Lauwersoog en zo ook de veerboot. Vandaag de dag is het leuk om in de haven van Zoutkamp de kleurrijke huisjes te bewonderen met enkele viskotters voor de deur. Een mooi plaatje.

Zoutkamp.jpg

Ballastplaatbos

In de buurt van het activiteitencentrum Lauwersnest vind je het Ballastplaatbos. Het bos is geplant na de afsluiting van de Lauwerszee. Tijdens onze herfstwandeling door het bos verraden de relatief dunne stammen van de bomen de jonge leeftijd. Na de wandeling rijden we via de Strandweg (deze loopt parallel aan de N361) naar uitkijktoren de Vlinderbalg voor een laatste blik op het Lauwersmeer. Tot mijn grote verrassing stuiten we vlakbij de uitkijktoren op grazende Schotse Hooglanders. Kunnen we ze toch nog van dichtbij bewonderen, met hun harige karamelkleurige vacht dat mee danst met de wind.

Schotse Hooglander.jpg
Mooie meren in de buurt van Morzine

Mooie meren in de buurt van Morzine

Zomer in de Franse Alpen

Zomer in de Franse Alpen